Projekt Grannsamverkan Ludvika – Smedjebacken

Samverkan Mot Brand och Hjärtstopp

Projekt Grannsamverkan Ludvika – Smedjebacken - Samverkan Mot Brand och Hjärtstopp

Så funkar det vid brand

Adam Karlsson, tekniskt ansvarig för brandvarnarna

Adam Karlsson, tekniskt ansvarig för brandvarnarna

Grannar som bor tillräckligt nära varandra kan köpa brandvarnare som kan sammankopplas trådlöst med varandra.

Vid brand i någon av bostäderna larmar alla de sammankopplade brandvarnarna. Ett särskilt ljud utmärker den brandvarnare som reagerat på brandrök. Det innebär att man enkelt kan avgöra på ljudet om det är den egna brandvarnaren som reagerat på rök eller om det är någon annan av de sammankopplade brandvarnarna.

De grannar som har kopplat samman sina brandvarnare har varandras larmplaner. Dessa ska innehålla en ritning över bostaden och även visa hur många som normalt finns i hushållet. Bostadens olika delar som till exempel sovrum och kök ska vara utmärkta på ritningen.

Vid ett larm från någon av grannarnas bostäder beger sig de grannar som kan till den aktuella platsen för att kontrollera om det brinner, om grannen i så fall larmat räddningstjänsten och om det finns personer i bostaden.

Vid misstanke om brand larmas räddningstjänsten och eventuella personer i bostaden evakueras.

Eftersom alla i grannsamverkan har upprättat en larmplan över sitt eget boende och även lämnat kopior på den till grannarna kan en sådan lämnas till räddningstjänsten när de anländer vilket underlättar deras arbete betydligt.

 

Bildspelet vid brand visar hur det fungerar vid brand.

Mer information hittar du under Frågor&Svar.